Redactie

Fringe


Na het verscheiden van The X-Files in 2002 had de Amerikaanse kijker blijkbaar nog steeds niet genoeg van het ‘monster van de week’-genre, en enkele jaren geleden sprong dus Lost-bedenker J.J. Abrams daarop.


Je zou denken dat Abrams zijn eigen twist op het genre zou verzinnen, maar nee: Fringe, dat vandaag zijn eerste seizoen aanvat op VT4, gaat alwéér over een geheim team van FBI-agenten die zaken met een paranormale inslag moeten zien op te lossen.

Deze keer kruipt er echter, net als The X-Files in zijn twee laatste jaren, meteen een ensemblecast bij elkaar, en ook de raamvertelling is van een heel andere orde. Waar Mulder en Scully tijdens de eerste zeven seizoenen van de reeks achter een doodeenvoudige overheidssamenzwering aan moesten, ziet Abrams het grootser: de meeste gebeurtenissen die er in Fringe worden onderzocht houden verband met een parallel universum, dat stilaan meer en meer verstrengeld geraakt met het onze.

Wie fan wordt van Fringe, zit overigens nog enkele jaren gebeiteld: de reeks is een bescheiden hit in de V.S., en begon onlangs aan haar vierde jaargang.

Zondag 29 januari op VT4 om 23u15

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.