Geluid

Streamen met NAD’s Masters Series

NAD pakt op de High-end 2012 show in Munchen uit met enkele opvallende nieuwtjes, waaronder drie nieuwe toestellen voor de Masters Series. Het gaat meer bepaald om een DAC, een speler/transport en een hoogwaardige storage-oplossing voor een streamingsysteem.


Op de NAD-stand in Munchen gaat opvallend veel aandacht naar digitale muziek. Niet alleen met de Viso One, die voortaan ook in het wit leverbaar wordt, maar vooral met de drie nieuwe aanvullingen voor NAD's high-end lijn, de Masters Series. Daarin maken de M50, M51 en M52 hun opwachting.

Drie-in-één speler
De M50 is het meest multifunctionele toestel van het trio, en combineert een cd-speler, netwerkspeler en USB-speler in één toestel. Het USB-luik is daarbij niet alleen geschikt voor USB-media, maar kan ook als externe geluidskaart voor een computer dienen. Voor de output van geluid zijn er optische en coaxiale S/PDIF-aansluitingen aanwezig, een AES/EBU-aansluiting en een HDMi-poort.

Bij NAD houdt men graag alle pistes open voor de toekomst van digitale muziek, en in die optiek moet je de HDMI-aansluiting ook zien. Want hoewel de M50 aanvankelijk alleen als audiobron bedoeld is, sluit NAD het niet uit dat de speler ooit een software-upgrade krijgt zodat ook beelden getoond kunnen worden via de HDMI-aansluiting.

De M50 dient ook als muziekstreamer en belooft toegang te beiden tot internetradio en on-demand diensten. NAD zou momenteel ook de mogelijkheid bekijken om rechtstreeks via de speler HD-muziekdownloads aan te schaffen, zonder tussenkomst van een computer.
 


Direct Digital DAC
De tweede nieuwkomer is de M51, een DAC die raad weet met digitale muziek tot 24-bit/192 kHz en PCM-streams omzet naar een PWM-signaal aan 844 kHz voor het omgezet wordt. Dat procedé zou er niet voor moeten zorgen dat mogelijke artefacten die het gevolg zijn van de conversie tot ver buiten de hoorbare audioband worden verdrongen, maar laten ook toe om het volume aan te passen van het digitale signaal zonder dat dit een invloed heeft op de resolutie. De PCM-naar-PWM-conversie zou er ook voor zorgen dat jitter wordt geminimaliseerd. 

De M51 zit ook opvallend goed in de aansluitingen, met optische en coaxiale S/PDIF-, AES/EBU- en USB-aansluitingen. Twee HDMI-inputs en een pass-through HDMI-uitgang voor video vervolledigen het plaatje, samen met een stereo uitgang op RCA-formaat en XLR.
 

,

Opslag van het huis
Wei dit mooie duo ook wil voorzien van opslagruimte uit het eigen huis, kan daarvoor bij de M52 terecht – een toestel dat in de markt wordt gezet als 'digital music vault'. In het toestel gaan harde schijven schuil die voor twee terabyte opslagruimte zorgen, terwijl de RAID-5-configuratie de schijven beschermt voor gegevensverlies.

In combinatie met het M50 transport, wordt het ook mogelijk om schijfjes van de M50 rechtstreeks naar de harde schijf van de M52 te rippen zonder kwaliteitsverlies.

 


Tweede helft 2012
De drie nieuwkomers zouden in de tweede helft van het jaar bij de Masters Series-dealers belanden. De M50 DAC zou 1.799 euro gaan kosten, wat op het eerste zicht veel 'value for money' lijkt. Voor de andere twee nieuwkomers zijn nog geen prijzen vrijgegeven.

 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.