Geluid

Meridian voegt M6 designspeaker toe aan DSP-lijn

Actieve speakers? Audiospecialist Meridian denkt er het zijne van. Hun bouwfilosofie illustreren ze met de volgende metafoor: je koopt geen koetswerk, ophanging en motor bij verschillende constructeurs want je weet niet of de componenten goed zullen samenwerken. Hetzelfde geldt voor hifisystemen, volgens de ingenieurs van de Britse fabrikant.


Hoewel de M6-speakers er radicaal anders uitzien dan eerdere luidsprekers uit de DSP-lijn van Meridian, blijft het bedrijf wel trouw aan zijn bedrijfsethos met een volledig actief, digitaal ontwerp.

De mooie looks zijn er trouwens niet alleen voor show: de cilindervormige bouw belooft een kamerbrede geluidsspreiding rondom de M6. Dankzij die akoestische eigenschappen zou het gepercipieerd volume overal in de kamer gelijk moeten zijn. Niet alleen de spreiding, maar ook de sweet spot zou op die manier bijzonder breed zijn.

Space-age bouwmaterialen
De M6 is dan wel een bijzonder zacht gelijnde, relatief compacte speaker (altijd goed voor de WAF-factor) maar hij zit ook in een stevige behuizing. De luidsprekerkasten zijn gemaakt uit een speciale hars die met barium behandeld is.

In de behuizing gaat overigens nog een primeur schuil voor een Meridian-ontwerp: een downfiring subwoofer die aangestuurd wordt door een ingebouwde 150-watt krachtige versterker. In combinatie met de interne versterking van het huis voor de breedbandspeaker (goed voor 100 watt) belooft de M6 dan ook prestaties van de bovenste plank neer te zetten.

De kern van Meridians DSP-lijn blijft natuurlijk de DSP (Digital Signal Processor). Deze staat niet alleen in voor het upsamplen van het inputsignaal maar dient ook als crossover bij 200 Hz. Bovendien biedt deze een ‘thermische en dynamische bescherming’ tegen pieken en slecht gemasterde muziek. Op die manier wordt de opwarming van componenten tot een minimum.

Partner in crime
Als ideale partner voor de nieuwe M6-speakers schuift Meridian de Audio Core 200 naar voor, die we in FWD Magazine 37 aan de tand voelden. Die unit kan dan dienst doen als voorversterker, equalizer en switch tussen je bronnen. 

Meer informatie vind je op de website van Meridian of bij importeur Viertron.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.