Geluid

Review: Teufel System 5 THX Select 2

De bovenstaande omschrijving is eigenlijk niet helemaal accuraat, aangezien de Teufel-set – net als andere producten van het merk – helemaal niet over de toonbank gaat. De Duitse fabrikant verdeelt z’n toestellen immers niet via lokale dealers, maar verkoopt ze rechtstreeks aan de eindgebruiker langs zijn webshop. Dat heeft zo z’n voor- en nadelen.

Enerzijds zitten er aantrekkelijke prijskaartjes aan de producten vast, maar anderzijds kan je ze natuurlijk niet op voorhand beluisteren, bekijken en betasten. Hoewel, dat laatste vangt Teufel handig op door een niet-tevreden-geld-terug-aanpak. Je kan een product aanschaffen en het – zonder enige kost – binnen de twee weken terugsturen als het niet bevalt.

Wil je een set langer uitproberen, dan kan dat ook. Teufel geeft je daar acht weken de tijd voor, al dien je dan wel de transportkosten te betalen als je besluit om het product niet te houden.

,

Uit het rijkelijk gevulde gamma van Teufel haalden we het System 5 THX Select 2-luidsprekersysteem naar de redactie voor een test, meer bepaald de ‘Cinema 5.2’-
uitvoering. Het gaat om een surround-luidsprekerset die is opgebouwd uit drie S 500 FCR frontluidsprekers, twee S500 D dipoolluidsprekers en twee S 5000 SW actieve subwoofers.

Teufel biedt trouwens ook nog een ‘Concert 5.2’-uitvoering aan van de set, waarbij de dipoolluidsprekers vervangen worden door een extra koppel S 500 FCR-speakers.

Volgens Teufel is dit het eerste luidsprekersysteem dat voldoet aan de ‘THX Select 2’-norm. Een THX-certificaat garandeert dat het systeem is goedgekeurd door de techneuten van THX, wat per definitie betekent dat het systeem prima geschikt is om filmgeluid weer te geven. De term ‘Select’ heeft te maken met de maximale grootte van de ruimte – tot 56 m³ – waarin het systeem best gebruikt wordt.

Het achtervoegsel ‘2’ wil gewoon zeggen dat het om de tweede, licht aangepaste versie van de THX-normenset gaat.

,

Het Teufel-systeem telt drie identieke, horizontaal georiënteerde front-luidsprekers. De gesloten luidsprekerkastjes zijn alleszins opvallend compact. Achteraan zitten  bevestigingsklemmen, zodat je ze makkelijk aan de muur kan bevestigen. Onder de gril gaat een dometweeter schuil die vergezeld wordt door twee 12 centimeter grote mid/laagdrivers. Het frequentiebereik eindigt onderaan op 100 Hz (-3dB).

Opvallend is dat het THX-certificaat enkel geldig is als de luidsprekers tegen de muur worden gehangen. De reden zit hem in de beperkte laagweergave van de luidsprekers, die de extra ’boost’ van de muur nodig hebben om een voldoende groot laagbereik te garanderen.

Als surround-luidsprekers kiest Teufel voor twee S500 D dipoolluidsprekers. Dat wil zeggen dat deze luidsprekers zowel voor- als achteraan geluid afstralen, waarbij de fase
achteraan omgekeerd is ten opzichte van die aan de voorzijde. Dat resulteert in een bijzonder breed, diffuus surround-geluidsveld.

De S 500 D is echter geen zuivere dipool. De twee kanten delen namelijk dezelfde gemeenschappelijke woofer (13 centimeter). Voor- en achteraan zijn wel telkens een 25 millimeter dometweeter en een 10 centimeter grote middentoner present. Markant detail: het onderste frequentiebereik van de dipoolluidsprekers – 80 Hz bij -3dB – loopt verder door dan bij de front-luidsprekers.

Het meest opvallende gegeven zijn natuurlijk de twee S 5000 SW subwoofers die voor het laagfundament moeten instaan bij de System 5 THX Select 2. Een opvallende keuze, die ingegeven werd door de THX-criteria. Teufel had natuurlijk ook gewoon één subwoofer ter grootte van een koelkast kunnen opnemen in de set, maar volgens de fabrikant vinden twee kleinere subs makkelijker een plaatsje dan één grote.

Voor gebruik in een woonkamer vinden we die stelling voor discussie vatbaar. De subwoofers meten elk immers nog steeds 37 bij 55 bij 47,5 centimeter – ‘compact’ is dus niet echt het juiste woord – en bovendien komen er weer extra kabels aan te pas. In een voorbehouden kijkruimte stelt dat veel minder problemen. Een bijkomend voordeel is dat je met twee subwoofers een betere, zuiverdere laagweergave kan realiseren dan met één. Als je weet wat je doet, tenminste.

De sub beschikt over een 30 centimeter grote downfiring laageenheid en wordt aangestuurd door een 200 watt versterker. Achteraan vinden we een in- en een uitgang op cinch-niveau, een volumeregelaar en een faseknop. Het -3dB-punt van de subwoofer ligt op 25 Hz.


,

De drie frontluidsprekers positioneren we iets meer dan een meter boven de vloer, waarbij de linker- en de rechterluidspreker drie meter uit elkaar staan, met de center daar tussenin. De surroundspeakers stellen we naast de luisterpositie op, op ongeveer 1,50 meter hoogte. De twee subwoofers plaatsen we elk in het midden van de zijwanden, zodat ze precies tegenover elkaar staan.

De drie fronts en de surrounds worden met luidsprekerkabel verbonden met de eindtrappen – drie McIntosh MC501’s vooraan en een Sony ES-eindtrap achteraan – terwijl de eerste subwoofer met een cinchkabel aan de processor wordt gekoppeld en de tweede op zijn beurt met een cinchkabel aan de eerste wordt verbonden.

Het afregelen van het geheel heeft door de aanwezigheid van twee subwoofers wat meer voeten in de aarde dan gebruikelijk, maar onoverkomelijk is dat niet.

Zodra de installatie voltooid is, laten we de meerkanaals lossless audio soundtracks van enkele films en concerten op Blu-ray los op het systeem. Het laag is ‘schokkend’ goed voor een set uit deze prijsklasse – dat kan ook moeilijk anders met twee dergelijke monsters van subwoofers – en ook het mid en hoog weten we te smaken.

In Remember that Night van David Gilmour horen we te weinig midbass waardoor het geluidsbeeld enigszins onevenwichtig wordt. Het systeem begint daardoor scherp te klinken bij hogere volumes. Dat is best jammer, gezien de andere kwaliteiten van deze System 5 THX Select 2. Waarschijnlijk zit de standmontage in onze testopstelling daar ook voor iets tussen, aangezien de speakers nu geen boost krijgen door een nabijgelegen muuroppervlak.

Typerend is wel dat dergelijke tekortkomingen – die bij muziekweergave al snel opvallen – bij het kijken naar films véél minder storend zijn. En dat is hier niet anders. Wat dan overblijft is de knappe sublaagweergave, het brede geluidsveld en een mid- en hoogweergave met een hoge spektakelwaarde die de kijkervaring naar een hoger niveau tillen.

,

Teufel THX System 5 Select 2 

Wat: 5.2-luidsprekerset met THX Select 2-certificaat
Linker-, rechter- en center-luidspreker: S 500 FCR THX Select 2
Afmetingen (BxHxD): 32 x 21 x 16 cm
Gewicht: 3.1 kg
Principe: directstraler, gesloten
Belastbaarheid (IEC-norm): 130 watt
Gevoeligheid: 91 dB/w/m

Surround-luidsprekers: S 500 D THX Select 2
Afmetingen (BxHxD): 24,6 x 32 x 15,6 cm
Gewicht: 4,70 kg
Principe: dipool, gesloten
Belastbaarheid (IEC-norm): 110 watt

Subwoofers: S 5000 SW THX Select 2
Afmetingen (BxHxD): 37 x 54,6 x 47,5 cm
Gewicht: 23,40 kg
Principe: downfiring subwoofer, gesloten
Vermogen (RMS): 200 watt
 

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.