Mobile

Neil Young toont audiofiele muziekspeler Pono

Neil Young wil met een eigen downloaddienst en de audiospeler Pono muziek laten klinken zoals die ooit in de studio is opgenomen.

De muzikant liet de nieuwe speler zien tijdens een opname van het Amerikaanse praatprogramma The David Letterman Show. Het opvallende apparaat is driehoekig, knalgeel en speelt volgens Young muziek af "met het beste geluid dat je kunt krijgen".

Volgens Rolling Stone zal Young de Pono volgend jaar lanceren samen met een nieuwe online muziekdienst, die muziekbestanden zal aanbieden met 192 kHz/24-bit geluidskwaliteit. Young werkt al een tijdje aan deze Pono-geluidsstandaard en vroeg in juni vorig jaar merkbescherming aan voor de nieuwe productlijn.

Young staat bekend voor het afwijzen van digitale formaten, met mp3 voorop, omdat ze minder data bevatten dan een klassieke analoge opname op vinyl.

,

De muzikant heeft de drie grote platenlabels al bereid gevonden om hun muziekbibliotheek om te zetten naar een high-definition versie van de circa 8.000 albums in hun bestand.

Naast een downloaddienst en verschillende muziekspelers zal Young ook een digitaal-naar-analoog conversiedienst aanbieden die opnames in oorspronkelijke studiokwaliteit ten gehore brengt. De Pono accepteert weliswaar ook ‘inferieure’ geluidsformaten als mp3, maar alleen met het kopen van het nieuwe formaat kan de eigenaar van een Pono de beste luisterervaring krijgen.

In zijn boek, zo zegt het tijdschrijft, geeft Young aan dat hij Apple de hand heeft gereikt om samen te werken voor de audiofiele muziekdienst, maar een samenwerking is nooit van de grond gekomen.

“Pono zal iTunes dwingen om beter te worden en om de kwaliteit in een hoger tempo te verbeteren”, aldus de oerrocker.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.