Geluid

Review: Audio-Technica ATH-M50

De ATH-M50 is verkrijgbaar in twee verschillende uitvoeringen: de gewone M50 met gekrulde kabel en de M50s met rechte kabel. Welke uitvoering je ook kiest, je zit er wel aan vast – in tegenstelling tot de Shure SRH840 en Sennheiser HD598 is de kabel niet afneembaar.

De opbouw ziet er oerdegelijk én opvallend verzorgd uit, met een dikke, comfortabel gepolsterde hoofdband en kunstlederen oorpads die al even genereus uitvallen qua dikte. Een alulook ring op de gesloten behuizingen, links/rechts-markeringen en een gestanst merklogo zijn de enige fantasietjes in een zakelijk aandoend design, dat minder massief overkomt dan bij de Shure SRH840. Het gewicht (284 gram) en de iets kleinere afmetingen ondersteunen dat gevoel, al is ook deze ATH-M50 een uit de kluiten gewassen verschijning.

Markeringen op de metalen steunband maken het mogelijk om de hoofdband perfect af te stellen, terwijl de behuizingen zich negentig graden laten draaien en ingeklapt kunnen worden. Ook bij deze Audio-Technica gaat dat laatste overigens gepaard met een duidelijk drukpunt.

,

De gekrulde kabel van onze testset loopt uit op een 3,5 millimeter plug, al levert Audio-Technica ook gewoon een 6,3 millimeter adapter mee. Een leuk detail is het veertje rond de plug, dat voorkomt dat er al te veel druk op de plug en hoofdtelefoonaansluiting van je bron of versterker komt te staan wanneer de kabel op z’n maximale bereik wordt gebruikt. Handig, al blijven we een voorkeur hebben voor een rechte kabel met het oog op typisch gebruik in een woonkamer.µ

Het draagcomfort van de Audio-Technica scoort prima: de hoofdband is weliswaar voelbaar maar stoort geen seconde, terwijl de grote oorpads onze oren perfect omsluiten zonder voor al te grote drukpunten te zorgen. Kortom, een prima compromis tussen een strakke pasvorm en comfortabele zit.

De geluidsisolatie en -lekkage zitten in de middenmoot voor een gesloten hoofdtelefoon: qua isolatie laat deze ATH-M50 zich nog het best vergelijken met de Pioneer HDJ-1000, al lekt die laatste minder geluid. De eerder vernoemde Shure doet het echter nog een stuk beter op dat vlak.

,

Klankmatig is de Audio-Technica ATH-M50 één van de koplopers voor wie een gesloten hoofdtelefoon zoekt in deze prijsklasse. In de eerste plaats is het een rechtlijnige set qua frequentierespons, waarbij alleen in het ‘echte’ (sub)laag een merkbaar piekje zit.

Maar ook tonaal voegt hij weinig toe aan muziek: het totaalplaatje klinkt erg transparant en gebalanceerd, al komen stemmen daardoor net iets minder op de voorgrond te staan dan bij de Grado SR80i en Sennheiser HD598. Voor de één een pluspunt, voor een ander niet.

,

Tellen we alles bij elkaar, dan durven we de ATH-M50 naar voor schuiven als een echte kooptip.

Het is één van de meest neutrale hoofdtelefoons in dit prijssegment, zeker bij de gesloten sets.

Dat die kenmerken niet eens ten koste hoeven te gaan van de beleving is opvallend te noemen.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.