Geluid

Review: Musical Fidelity V-DAC II

De goedkoopste ‘zuivere’ DAC die we recent over de vloer kregen is de V-DAC II van het Britse Musical Fidelity. Akkoord, de concurrerende Fiio E17 kost minder, maar die heeft ook een hoofdtelefoonversterker aan boord.

Je kan je natuurlijk afvragen of het überhaupt realistisch is om voor een luttele bedrag van 250 euro een serieuze verbetering van je geluidskwaliteit te verwachten. Dat deden wij ook, dus haalden we de V-DAC II naar de redactie voor een test.

We gebruiken hiervoor een Sonos ZP90 netwerkspeler, die via een bekabeld netwerk Apple Lossless- bestanden aangeleverd krijgt vanop een Synology NAS. De D/A-conversie is dan voor rekening van de V-DAC II, waarna het analoge signaal richting Ayre K-5x gaat, de voorversterker in deze test set-up.

Van daaruit gaat het dan verder naar twee McIntosh MC501 monoblokken, die een koppel Klipsch P39F luidsprekers aansturen.

,

De V-DAC II is een compact apparaatje, maar de afwerking is tiptop. De behuizing is namelijk volledig uit geborsteld aluminium opgetrokken. Minder handig: alle ingangen zitten aan de rechterzijde (coaxiaal digitaal, optisch digitaal en USB), terwijl de stereo cinch-uitgang aan de linkerzijde zit.

Het apparaat zodanig positioneren dat alle kabels achteraan zitten is dus onmogelijk. Mensen die lijden aan acute upgraditis, zullen blij zijn te vernemen dat de meegeleverde voedingsadapter kan worden geupgrade door de hoogwaardige V-PSU II voeding van Musical Fidelity te gebruiken.

De USB-ingang is er eentje waar een asynchrone signaalverbinding mee kan worden gerealiseerd. Op de printplaat binnenin het apparaat – dat is meteen ook alles wat je binnen aantreft: één enkele printplaat – zit een Burr-Brown DSD1796 DAC chip en een SRC4392 upsampler chip van hetzelfde huis.

,

De sound die we te horen krijgen als de V-DAC II in de hierboven omschreven set-up draait, is ongelofelijk goed. Dit heeft echt niets meer te maken met een mini-apparaatje dat 250 euro kost.

De prijs is in overeenstemming met de beperkte functionaliteiten van dit kleintje, dat wel, maar als je hem enkel op z’n geluidskwaliteit beoordeelt, is het amper te geloven dat je deze sound in huis kunt halen voor zo’n bedragje.

De V-DAC II klinkt sprankelend en levendig, waardoor het soms lijkt dat muziek met net iets meer enthousiasme wordt gespeeld dan je gewend bent. Maar als je even de tijd neemt om te wennen aan dit kleintje, verdwijnt hij algauw naar de achtergrond, zodat de muziek alle ruimte krijgt. Warm aanbevolen!

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.