Pioneer heeft dus een voorgeschiedenis als het over luidsprekers gaat. Het eerste Pioneer-product was zelfs de A8, een dynamische luidspreker – en enkele jaren geleden namen ze TAD (Technical Audio Devices) over, een fabrikant van ultra high-end luidsprekers met prijskaartjes ten noorden van 50.000 euro voor een paartje.
Om maar te zeggen dat Pioneer best wel ernstig genomen mag worden als luidsprekerfabrikant. De nieuwe S-71B is een tweeweg luidspreker, maar dat is er niet meteen aan te zien. Dat komt omdat de twee luidsprekerdrivers in elkaar verstrengeld zijn. De tweeter bevindt zich namelijk in het centrum van de woofer.
Daardoor bevindt het middelpunt van beide drivers zich op één lijn, wat vooral als voordeel heeft dat tijdsverschillen tussen de drivers onderling worden weggewerkt. Dit wordt ook wel een concentrische opstelling genoemd, een technologie die onder meer door fabrikanten als KEF (Uni-Q) en Tannoy consequent wordt toegepast.
De kast loopt taps toe van voor naar achteren, en heeft bijgevolg gebogen zijwanden. Die helpen de opbouw van vervelende interne staande golven te voorkomen.
De afneembare grille bedekt enkel de twee-in-één driver, en niet – zoals gebruikelijk – de volledige voorzijde van de luidspreker. Op de achterkant zitten twee basreflexgaten en een enkelvoudig paar luidsprekeraansluitingen.
Verder heeft deze luidspreker onderaan schroefgaten voor spikes. En jawel, die spikes worden netjes meegeleverd in de doos.
De handleiding geeft uitstekende tips mee rond de plaatsing van luidsprekers in het algemeen en voor de S-71B in het bijzonder. Hier mogen andere fabrikanten gerust een voorbeeld aan nemen.
De gevoeligheid bedraagt slechts 83 dB, wat opvallend weinig is. Een potige versterker is hier dus geen overbodige luxe.
,
Tijdens het aansluiten merken we nog op dat de terminals helemaal niet in de kast verzonken zijn – bij de meeste andere luidsprekers s dat wel het geval – en dat ze ook niet naar boven gericht zijn, maar recht naar achteren.
Het gevolg is dat je nog flink wat ruimte achter de luidspreker moet incalculeren voor je luidsprekerpluggen. Niet relevant als de luidspreker vrij op een statief staat, maar wel als je hem tegen de muur of tegen de rug van je boekenkast wil plaatsen.
,
We horen een mooi opgebouwd, coherent stereobeeld en een soort rust in het geluid die ons erg bevalt. Kleine details en nuances in de muziek worden goed weergegeven.
Dat rustige aan de ene kant en het gedetailleerde aan de andere kant maakt dat de S-71B zowel geschikt is voor het weergeven van achtergrondmuziek als voor het echte “we-zullen-er-eens-goed-voor-gaan- zitten” luisterwerk.
Het mid en hoog luisteren een lekker eind weg, maar het stevige basfundament moet je er zelf wel even bij fantaseren.
Toch worden we liever geconfronteerd met dit scenario dan een waarbij het laag wel volwaardig aanwezig is maar het hoog en/of mid hier en daar tekortschieten.
Want dat laag kan je – al dan niet achteraf – nog mooi aanvullen met een fijne subwoofer, als je dat wenselijk acht. De S-71B klinkt in eerste instantie weinig – of helemaal niet – opvallend, maar zoals bekend is het precies dat wat je vooral nodig hebt in een luidspreker.