Mobile

Review: Samsung Galaxy Note

Na de Dell Streak 5 inch van vorig jaar en de bijhorende commerciële flop geloofde niemand nog in zo’n grote smartphone. Samsung blijkbaar wel en het doet er dus nog eens 0,3 inch bij. Toch krijgen we in tegenstelling tot bij de Streak 5 niet meteen de indruk dat het scherm zo groot is. Dat komt vooral door de smalle schermrand. Die is zowel links als rechts zo dun dat het lijkt alsof het scherm de hele voorkant bestrijkt.

Het HD Super Amoledscherm schreeuwt dan ook om aandacht. Het biedt bovendien dezelfde helderheid en eigenschappen als Samsungs topmodel, de Galaxy S II. Maar de resolutie is bijna het dubbele, met 1.280 bij 800 pixels. Zo’n scherpte is ongezien voor die schermgrootte.

,

Een hoge resolutie vraagt automatisch om meer rekenkracht, en daar is uiteraard rekening mee gehouden. Samsungs eigen Exynos 1,4 GHz dualcoreprocessor zorgt ervoor dat alles vloeiend verloopt.

Samsung wil met de Note in feite vier toestellen in één bundelen: camera, smartphone, tablet en kladblok. De 8 megapixelcamera heeft een niet al te snelle autofocus, maar de fotokwaliteit is uitstekend. Filmen kan in 1.080p, maar is amper bruikbaar bij snelle actiebeelden. De kleurweergave in video valt bovendien tegen. Ons testmodel bevat wel nog niet de definitieve software.

De vernieuwde Touchwiz-software met specifieke Note-apps maakt goed gebruik van de meegeleverde stylus (pen). Er is in de eerste plaats het kladblok waarop je met verbazende precisie kunt noteren. De onderste twee touchknoppen werken helaas niet met de stylus. Hiervoor moet je op het knopje van de stylus drukken en een sleepbeweging maken. Gewoon tikken met de stylus op de touchknoppen werkt toch veel handiger en sneller.

Naast de kladblok kun je met de stylus tekst toevoegen aan foto’s en screenshots. Het is zelfs mogelijk om bepaalde stukken uit een foto te knippen door de gewenste vorm met de stylus te omcirkelen. Ben je klaar met de stylus, dan berg je hem rechts onder aan de smartphone op.

,

Ondanks de grote batterij en de ruimte voor de stylus is de Galaxy Note amper 9,65 mm dik. Hij weegt bovendien maar 178 gram.

Qua batterijduur scoort de Galaxy Note een stuk beter dan de Galaxy S II. Zelfs bij intensief gebruik zingt de Note het een volledige dag uit. We zijn wel bang dat het scherm makkelijk kan barsten als hij in je broekzak zit. Niet dat het niet stevig is, maar in een te kleine broekzak kan een zit- of buigbeweging wel erg veel druk op het scherm zetten. Misschien toch maar meenemen in een tas.

De grootste smartphone op dit moment draagt helaas ook een groots prijskaartje. Mogelijk boort Samsung met de Galaxy Note een nieuwe markt aan van tablet-en-smartphone-hybriden.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.