Geluid

Review: Sennheiser HD598

De Sennheiser HD598 is een relatief recente hoofdtelefoon, die pas vorig jaar z’n debuut maakte. Als opvolger voor de succesvolle HD595 moet hij alvast grote schoenen vullen in het gamma van de Duitse fabrikant.

Op het eerste gezicht veranderde Sennheiser niet al te veel aan het concept dat de HD595 zo populair maakte: de specs zien er identiek hetzelfde uit, al vertellen cijfertjes natuurlijk maar het halve verhaal bij geluidsapparatuur. 

,

Visueel tapt Sennheiser uit een heel ander vaatje met de HD598. Waar de HD595 eerder een grijze muis was, kiest Sennheiser bij de HD598 resoluut voor een extravagant, crèmekleurig kleurstelling. De hele hoofdtelefoon is in ivoorbeige uitgevoerd, met look-a-like houten inlegstukjes (eigenlijk gewoon kunststof ) die voor een chique look zorgen.

Ook de hoofdband en behuizingen zijn van kunststof, maar de geperforeerde afdekroostertjes op de zijkanten zijn wel van metaal. Op de kwaliteit en afwerking valt bijzonder weinig aan te merken, al voelt het geheel iets minder ‘bulletproof’aan dan bij enkele andere modellen in deze test.

De perforaties in de afdekroostertjes maken duidelijk dat deze HD598 een open hoofdtelefoon is, net zoals z’n voorganger. Dat merk je meteen aan de geluidsisolatie en de mate waarin hij geluid lekt naar de buitenwereld: het loopt niet zo’n vaart als bij de Grado SR80i (159 euro), maar toch is de HD598 vooral geschikt voor luisterplezier in een rustige omgeving. Het is overigens de enige hoofdtelefoon in deze test waarvan de kabel – een rechte, afneembare versie – uitloopt op een 6,3 millimeter plug.

Wil je de Sennheiser toch op een iPad of smartphone aansluiten, dan kan dat met de meegeleverde 3,5 millimeter adapter – hij laat zich erg makkelijk aansturen. Die adapter is trouwens het enige accessoire in de verpakking; de handige hoofdtelefoonhouder die bij de HD595 geleverd werd is helaas niet langer van de partij.

,

Zodra we de HD598 op ons hoofd plaatsen, krijgen we meteen een vertrouwd gevoel. Hij voelt exact hetzelfde aan als z’n voorganger: licht, uitermate comfortabel en zonder vervelende drukpunten op het hoofd.

Dat mag ook niet echt verwonderen, want de constructie wijkt maar licht af van de HD595. De hoofband laat zich getrapt instellen over een groot bereik, maar de behuizingen zijn niet inklapbaar of roteerbaar. Dankzij de zacht gestoffeerde oorpads blijven overmatig opgewarmde oren ook na een langere luistersessie achterwege.

Klankmatig is de Sennheiser een topper, waarbij vooral de opvallend brede soundstage er meteen uitspringt. De weergave is ook erg luchtig, en de detailweergave scoort uitstekend. De basrespons is echter minder spectaculair.

Het frequentiebereik onderaan loopt wel vrij ver door, maar de slam en impact blijven achter in vergelijking met de gesloten modellen. Daardoor neigt de geluidssignatuur van de HD598 naar de heldere kant, zonder vermoeiend te worden.

,

Kortom, een erg fraaie hoofdtelefoon die bij muziek hoge ogen gooit maar ook voor all-round gebruik goed uit de verf komt, al legt hij meer nadruk op verfijning dan spektakel.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.