Raumfeld is de noemer waaronder Teufel een hele reeks streamingapparaten verzameld heeft, van losse actieve speakers in allerlei formaten tot een volledige mediaserver met ingebouwde harde schijf. Wie met Raumfeld de kamers van zijn woning wil voorzien van streaming audio kan kiezen uit niet minder dan veertien verschillende componenten!
Dat is meteen een groot verschilpunt met andere merken die gelijkaardige multiroomoplossingen in huis hebben. De bekendste is natuurlijk Sonos, ongetwijfeld dé grote concurrent voor Raumfeld. Al was het maar omdat het Amerikaanse merk onder andere dankzij stevige marketing en veel gebruikersvriendelijkheid aan een sterke opmars bezig is.
,
Bij Teufel vechten ze terug met een eigenzinnige kijk op design. Dat zag je al bij de uitstekende Ultima 800 MK2-speakers die we een tijdje terug testten, en dat is bij Raumfeld niet anders.
Er is vooral een streep nostalgie aanwezig. Bij de Raumfeld One is dat nog vrij subtiel, in de vorm van een grote draaiknop en de afwerking in geborsteld aluminium. Streaming mag dan een moderne audiotoepassing zijn, zo wordt het toch nog iets dat de sfeer van de jaren zeventig uitademt.
Dat is zeker bij de Raumfeld Controller zo, die met zijn L-vorm wellicht een van de meest aparte afstandsbedieningen is die we ooit onder ogen kregen.
Wel spijtig dat Teufel het mooie design een tikkeltje ontsiert met externe antennes, zowel op de One als op andere Raumfeld-streamers. Dit om een beter bereik te geven, zegt de fabrikant, maar met 802.11n en moderne antennetechnologieën zou dit eigenlijk niet nodig moeten zijn.
Qua ondersteuning van muziekformaten zit het goed snor bij de One. Tot FLAC en Apple Lossless toe speelt hij probleemloos af. Je kan ook een externe muziekbron via een line-in aansluiten en die naar andere Raumfeldspelers streamen.
,
Teufel is Duits, en dat merk je toch wel als je kijkt naar de ondersteuning voor streaming muziekdiensten. Raumfeld kent er eigenlijk maar één: Simfy. Dat is een dienst die ook in België actief is, maar veel minder populariteit geniet.
Op zich niets mee mis, want Simfy’s muziekbibliotheek moet qua omvang niet echt onderdoen voor Spotify of Deezer. Helaas, als we Simfy proberen te configureren, blijkt Teufel enkel voor Duitsland een licentie te hebben. Met andere woorden: zelfs met een betalend Simfy-account kan je het bij ons niet gebruiken met het Raumfeld-systeem.
Tout court zijn Spotify en Deezer de diensten die in België het meest gebruikt worden. De eerste dankzij z’n imago en marketing, het tweede dankzij een slimme deal met Belgacom waardoor hun klanten gratis accounts krijgen. Het is dus spijtig dat Raumfeld ze niet ondersteunt.
Teufel haast zich wel om op te merken dat onder andere Spotify nog maar recent in Duitsland gelanceerd werd en dat ondersteuning bieden technisch gezien kan.
Een update kan Spotify toevoegen aan bestaande Raumfeld-sets, maar dan moet er eerst een deal zijn tussen Teufel en Spotify. Een garantie dat er aan gewerkt wordt is dat niet, maar het bedrijf lijkt zich van de tekortkoming bewust en wil er aan werken.
Het mag trouwens gezegd worden: tijdens onze tests ontvingen zowel de Raumfeld One als de Raumfeld Base updates. Een teken dat Teufel zijn producten goed ondersteunt – iets dat uitstek broodnodig is bij streamingproducten, als je het ons vraagt.
,
Teufel biedt je een schare aan mogelijkheden om een Raumfeld-systeem te bedienen. Over de stijloefening die de Raumfeld Controller is, hadden we het al. Maar naast deze toch niet zo goedkope unit is er gelukkig ook de mogelijkheid om te werken met gratis apps.
Die zijn beschikbaar voor Android-toestellen en de iPhone, maar ze ondersteunen tablets niet specifiek. De Raumfeld-app ziet er in alle incarnaties identiek uit. Het is een app die simpel te gebruiken is en er zeer strak uitziet.
Android-gebruikers krijgen een bonus: via de app kunnen zij ook de telefoon zelf als bron aanwijzen. De muziek die je meesleurt op de smartphone kan je dus streamen naar Raumfeld-speakers.
Het is echter niet mogelijk om vanuit pakweg de Spotify-app audio door te sturen. Tijdens onze test ontbrak de optie overigens op de iOS-app. Airplay, wat een alternatief zou zijn, ondersteunt Raumfeld niet.
,
Het is onvermijdelijk dat er vergelijkingen worden getrokken tussen Raumfeld en het aanbod van Sonos. De twee productfamilies doen hetzelfde, mikken op hetzelfde publiek en dragen ongeveer dezelfde prijs. ‘Ongeveer’, zeggen we, want de Teufel-toestellen zijn toch een beetje duurder.
De keerzijde is dat er in het Raumfeld-assortiment streamingapparaten zitten die geen equivalent hebben bij Sonos. De Speaker L is daar een mooi voorbeeld van: deze twee actieve vloerstaande luidsprekers zit qua klankweergave in een hogere categorie dan de concurrentie, maar ze kosten dan ook net geen 1.300 euro voor een set.
Dé troef van het Raumfeld-systeem is dat je kan kiezen uit verschillende audio-oplossingen, en dat is toch wel interessant als je veel verschillende ruimtes van muziek wil voorzien.
Met name de Raumfeld One is een mooie unit, die een aardige en vrij neutrale klank voortbrengt. Er is een mooi evenwicht tussen laag en de hogere frequenties, en er is ook veel detail te horen.
De tracks van Anna Calvi en Absynth Minded die we door de One jaagden klinken voor een toestel zoals dit prachtig. De One kan ook behoorlijk luid spelen, maar pas op de hoogste volumes begint het zijn evenwicht kwijt te raken en begint de woofer te ‘pompen’.
Aangezien een speler zoals deze naar ons gevoel eerder bedoeld is voor kleinere kamers zoals keuken of bureautjes, lijkt dat niet zo’n groot probleem. Wel oppassen trouwens bij het uitpakken van de One: de woofer die de twee mids en twee tweeters bijstaat is onderaan gemonteerd en is niet afgedekt – bij het verplaatsen kan je bijgevolg weleens met je vingers de driver aanraken.