Mobile

Review: Toshiba AT200

Na de Folio 100 verscheen er de AT100, een tablet die toch al wat beter in elkaar stak. En nu is er de AT200, een nog verfijndere opvolger.

,

Op papier lijkt de AT200 op vele andere Android-tablets. Het is een tablet met een 10,1-inch scherm, waarop een resolutie van 1.280 x 800 pixels wordt getoond. Op de tablet draait Android 3.x ‘Honeycomb’, recent geüpdatet naar versie 3.2.1.

In realiteit is de Toshiba-tablet heel wat spannender. En dat heeft voornamelijk te maken met het knappe ontwerp. De AT200 is een zeer slanke tablet (7,7 millimeter!) met een behuizing uit geborsteld metaal. Zeker de achterkant oogt mooi, evenals de stijlvolle afgeronde hoeken.

De algemene indruk is eentje van luxe, een gevoel dat je zeker niet altijd hebt met Android-tablets, die vaak in een plastic behuizing zitten. Toshiba gebruikt voor de AT200 een (helaas krasgevoelige) magnesiumlegering, waardoor het gewicht bijzonder laag ligt. Om je maar een idee te geven: de nieuwe iPad weegt ongeveer 130 tot 140 gram meer! De tablet van Toshiba ligt daardoor bijzonder licht in de handen, wat zeer aangenaam is.

Op internet maken sommige reviewers gewag van problemen met het scherm. Door de zeer dunne behuizing zou de tablet geneigd zijn om bij een bepaald gebruik te buigen, wat weer druk zou zetten op het LCD-scherm. Dat zou resulteren in verkleuringen in het beeld, als je bijvoorbeeld de AT200 in beide handen neemt en te hard drukt met je duimen.

Na zelf de proef op de som te nemen vind ik die rapporten overdreven. Het is inderdaad mogelijk om het scherm lokaal te laten verkleuren, maar daarvoor moet je toch wel veel druk uitoefenen op het geheel. Sowieso nooit een goed idee, ook niet bij dikkere tablets… Globaal genomen zou ik stellen dat de gemelde problemen – afgaande op ons testtoestel – sterk overroepen zijn.

Wat je wel merkt bij het scherm, is dat het beeld niet perfect is. Het lijkt erop dat je het raster van de capacitatieve aanraaktechnologie kan zien, wat niet echt zou mogen. Bij andere tablets die we bij FWD getest hebben hebben we nooit een gelijkaardig fenomeen  gemerkt, om maar iets te zeggen. Nu goed, echt storend wordt het pas als je heel dicht op de tablet zit, maar toch.

Verder zit het wel goed met het gebruikte IPS-scherm, dat beschikt over een goede kleurweergave en kijkhoek. De helderheid is minder fel dan bij een Samsung Galaxy Tab 10.1 of Asus Transformer Prime, wat de Toshiba-tablet minder geschikt maakt voor buitengebruik. Dat is sowieso de achillespees van veel tabletschermen. Ook opmerkelijk: af en toe registreerde de AT200 onze lichtste aanrakingen amper of niet.

,

Het verrassende is dat Toshiba toch heel wat aansluitingen in de smalle behuizing heeft gepropt. Eigenlijk heeft de AT200 alles aan boord wat je maar kan wensen: een lezer voor micro-SD-kaarten, een micro-HDMI-poort (helaas zonder bijhorende kabel in de doos) en een USB- aansluiting. Het laden gaat echter wel via een eigen, brede dockconnector.

Bij de AT200 verloopt browsen eerder aan de trage kant. Dit valt vooral op als je het vergelijkt met andere tablets, zoals de iPad. Er zijn nog momenten waarop de tablet wat traag uit de startblokken komt. Bij het opstarten bijvoorbeeld, iets dat echt wel heel lang duurt bij de AT200.

,

In tegenstelling tot veel andere tablets is de AT200 enkel verkrijgbaar met Wi-Fi. 3G is sowieso niet voor iedereen nodig, maar weet dat je die optie in elk geval niet bij Toshiba zal vinden.

De positieve vibe die we bij het uitpakken van de AT200 kregen is tijdens het testen nooit echt weggegaan. De Toshiba is eerst en vooral een mooie verschijning, dat is waar, want de prestaties zijn zeker niet spectaculair. Maar wie echt het lichtste en dunste apparaat van het moment wil, neemt de occassionele vertragingen er met plezier bij.

Het grootste probleem van de AT200 is – wellicht – dat de tablet alleen met zijn design uit de band springt. Er zijn weinig toevoegingen of tweaks aan de sobere Android Honeycomb-software, waardoor deze Toshiba het moeilijk heeft om zich te profileren.

Overigens is sinds enkele weken een update naar Android 4.0 beschikbaar voor de AT200, maar dat hebben we niet kunnen testen.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.