Mobile

Review: Samsung Galaxy Nexus

Telkens Google een nieuwe versie van Android op de wereld afvuurt, verschijnt er een topsmartphone onder de noemer ‘Nexus’. Dit keer wordt het de Galaxy Nexus, een machtig groot toestel geproduceerd en verkocht door Samsung. Het is meteen de eerste met Android 4.0, ook bekend als Ice-cream Sandwich.

Maar eerst over het toestel zelf. De doos van de Galaxy Nexus verraadt het al: dit is geen klein of compact toestel. Het scherm heeft een diameter van 4,65 inches, wat groter is dan de norm. Het is echter niet de grootste; daarvoor moet je bij de HTC Titan of Samsung Galaxy Note zijn. Het is vooral interessant dat op het scherm van de Galaxy Nexus 1.280 x 720 (720p) toont, een hoge resolutie die het bekijken van films of lezen van teksten aangenaam maakt. Qua scherpte zit de Galaxy Nexus heel dicht op het Retina-scherm van de iPhone 4 (316 versus 330 ppi).

,

Grootte en resolutie zijn echter maar een deel van het verhaal. Samsung heeft verschillende types schermen in huis die het toepast in zijn smartphones, en die kwaliteit (lees: helderheid en kleurweergave) kan nogal verschillen. De Galaxy Nexus heeft een HD Super AMOLED-scherm, wat – naargelang wie je het vraagt – het beste of het tweede beste is wat de Koreanen in huis hebben. In theorie is de Super AMOLED Plus van de Galaxy S II iets beter, maar eerlijk gezegd: voor ons ogen beiden zeer fris en scherp.

Maar goed, genoeg over schermtechnologie. In termen van hardware is de Galaxy Nexus zeer goed begenadigd, met een snelle processor en grafische chip. Dat merk je als je met de Nexus aan de slag gaat: de telefoon reageert zeer snel, ook als je bijvoorbeeld een Flash-film op een webpagina bekijkt. De typische lichte haperingen bij het scrollen zijn afwezig, als is het onduidelijk of dat ligt aan de hardware of de nieuwe Android-versie.

,

De kern van de Galaxy Nexus is natuurlijk deze Android 4.0, aka Ice-cream Sandwich. Ergens staat het er wel van los, want ICS bereikt binnenkort heel wat bestaande Android-telefoons in de vorm van een forse update. En uiteraard zullen alle nieuwe Android-toestellen die onder andere op Mobile World Congress in februari worden aangekondigd het draaien.

Wat is nu de essentie van Ice-cream Sandwich? Waar het vooral om draait is Android gelijk te stemmen tussen tablets en telefoons. De meeste tablets draaien immers Honeycomb, zijnde Android 3.x, maar die was nooit beschikbaar voor smartphones. ICS trekt alles gelijk, wat onder andere betekent dat de interface helemaal op Honeycomb lijkt.

Dat houdt in dat de Galaxy Nexus geen knoppen heeft, op volumetoetsen en een aan/uitknop na. Het bedienen van de telefoon doe je via drie virtuele knoppen onderaan het scherm (als je de telefoon recht houdt) of rechts (als de telefoon plat ligt). De drie opties zijn: terugkeren naar de vorige app(scherm) of webpagina, naar het hoofdscherm of het oproepen van een handig overzicht van open apps. Vooral dit laatste is een enorme verbetering ten opzichte van vroeger, in het bijzonder omdat je met een snelle horizontale veegactie een app afsluit.

Soms verschijnt er trouwens onderaan een subtiele vierde knop als een app bepaalde instellingen heeft. Bij de app van De Standaard bijvoorbeeld, kan je via deze weg de tekstgrootte van artikelen aanpassen.

,

 

Nog een nieuwigheid van ICS is dat je snel een foto kan nemen als de telefoon vergrendelt is. Om te ontgrendelen veeg je naar rechts, om te fotograferen naar links. Soms kwam het wel voor dat de camera-app een seconde of twee nodig had om te starten, wat het idee van ‘snel fotograferen’ ondermijnt.

Een andere visuele nieuwigheid is hoe lijsten van apps gepresenteerd worden. Apps verschijnen nu alfabetisch, met een maximum van twintig per scherm. Om van een deel van het app-overzicht naar een ander te gaan, veeg je van links naar rechts. Blijf je vegen, dan kom je op een overzicht van widgets terecht, wat ik zelf verwarrend vind overkomen. Tegelijkertijd kan je nu wel widgets gemakkelijker beheren. Ergens is het ook een tekortkoming dat je enkel op het hoofdscherm apps in folder kan stoppen, niet in het overzicht.

,

ICS staat vooral bol van kleine verbeteringen die Android veel gelikter maken, en zo hoort het ook. Om maar enkele te noemen: het adresboek toont zich nu als een People-app, die je contacten via mooie tegels presenteert, webpagina’s kan je offline opslaan (handig om bijvoorbeeld op het vliegtuig te lezen), en de Gallerij-app toont fotoreeksen veel mooier dan vroeger (ook via tegels). En zo zijn er nog veel meer. 

Mensen die veel streamen – denk maar aan Spotify – en beschikken over een beperkt (roaming) internetabonnement zullen ook de nieuwe functie fijn vinden waarmee je een mobiel datalimiet kan instellen. Ga je over de ingestelde waarde, dan stop de telefoon met data afhalen.

Er is veel te doen over de nieuwe manier om ICS-telefoons, zoals de Galaxy Nexus, te ontgrendelen door naar het toestel te kijken. Je kan inderdaad de gezichtsherkenning misleiden met een foto (maar wel eentje die van goede kwaliteit is, met onze reispasfoto lukte het bijvoorbeeld niet), maar of dit nu een groot veiligheidsprobleem is… Het is vooral een leuke gimmick, want uiteindelijk ben je sneller door te vegen en verlies je via gezichtsherkenning de snelkoppeling naar de camera.

,

De Galaxy Nexus is een bijzonder gelikte telefoon, met dank aan snelle hardware, een zeer goed scherm met een hoge resolutie en natuurlijk de nieuwe Android-versie. Het grootste minpunt is vast de batterij, die bij actief gebruik zeer snel leegloopt. Hopelijk kan een softwareupdate zoals beloofd voor de Nokia Lumia 800 beterschap brengen.

En dan is er nog dat reusachtig formaat; voor sommige mensen een echte plus, maar anderen gaan de Nexus toch onhandig groot vinden. Een ding is zeker: het prijskaartje van 649 euro is stevig. Wie echter goed rondkijkt kan daar nog 50 tot 100 euro afpitsen.

Gerelateerde artikelen

Reacties zijn gesloten.